Barbecue tips

Opstelling

  • Hou bij de plaatsing van de barbecue rekening met de weersomstandigheden, vooral de windrichting speelt een bepalende factor. Gebruik eventueel windschermen, parasols of regenschermen tegen felle zon of regen of wind.
  • Plaats de toestellen altijd op een vlakke en stabiele ondergrond, vermijd ondergronden zoals grind of gras.
  • Let er op dat de afstand tussen de plaats waar de gasten zitten en de plek waar de barbecue staat, zo kort mogelijk is.
  • Zorg ervoor dat je voldoende werkruimte hebt naast de barbecue, zodat je comfortabel kan werken en alle gereedschap binnen handbereik hebt.

Aansteken barbecue

  • Steek de barbecue voldoende op voorhand aan, 30 minuten vooraf is echt een minimum. Op die manier hoef je niet overhaast te werk gaan.
  • Controleer bij een gastoestel altijd of de gaskraan goed is aangesloten.
  • Gebruik nooit petroleum om het vuur aan te steken, deze verbrandt niet volledig waardoor er schadelijke stoffen ontstaan.
  • Gebruik nooit hout in een houtskoolbarbecue, zeker niet als het geverfd is of sterk harshoudend is.
  • Laat uw rooster wat opwarmen terwijl u het toestel aansteekt, reinig het daarna met een prop keukenpapier, die u met wat olijfolie besprenkeld hebt. Inspecteer de locatie altijd vooraf, zodat je voor geen verrassingen komt te staan Kleurt het papier zwart van het roet, ontvet het rooster dan met de helft van een citroen. Herhaal dit tot het keukenpapier niet meer zwart ziet.

Veiligheid en gezondheid

  • Het is raadzaam om altijd een emmer zand of zout bij de hand te hebben om in geval van nood het vuur te kunnen doven. Plaats ook altijd een brandblusser (evt. uit de auto) en een verbandkist binnen handbereik.
  • Hanteer rond de barbecue een algemeen rookverbod.
  • Draag nooit loshangende kleren of synthetische stoffen, opteer voor linnen en katoen en draag ook altijd een schort.
  • Zorg ervoor dat spelende kinderen niet in de buurt van de barbecue kunnen komen.
  • Hoe groter de afstand tussen de houtskool en het rooster, hoe minder schadelijke stoffen op het vlees of de vis kunnen worden afgezet. Probeer een minimumafstand van 10 centimeter in acht te houden.
  • Tracht zoveel mogelijk indirect te roosteren (of onder een deksel, zeker bij grote stukken vlees of vlees met een hoog vetgehalte.
  • Snij zichtbaar vet af voor het grillen.
  • Serveer nooit verbrand vlees